Kuchnia

sosy

Wegański sos pieczeniowy
Składniki:

2 cebule
2 liście laurowe
2 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela
1 gałązka świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 - 3 łyżki oleju, najlepsza będzie oliwa z wytłoczyn oliwek

1 marchew
1 pietruszka
2 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku

1/2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 litr bulionu warzywnego
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:

Na dnie rondelka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i dodać razem z pieprzem, zielem angielskim, tymiankiem i rozmarynem do garnka. Podsmażać do momentu, kiedy cebula delikatnie się zabrązowi.
W międzyczasie marchew i pietruszkę obrać, następnie pokroić w grube plastry; seler pokroić w paseczki; a czosnek posiekać. Tak przygotowane warzywa dodać do podsmażonej cebulki i wszystko dusić przez 20 - 30 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz.
Do przysmażonych warzyw dodać cukier, koncentrat oraz sos sojowy, zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 1 - 2 minuty. Wtedy wlać bulion i gotować przez 30 - 40 minut do czasu, aż w garnku zostanie 1 - 2 szklanki wywaru.
Po tym czasie przelać wywar przez sito bardzo porządnie odciskając warzywa, w których jest najcenniejszy smak. Pamiętajcie, aby przypadkiem nie wylać wywaru!
Wywar wlać z powrotem do rondla i gotować kolejne 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie gęste sosy możecie odlać pół szlanki wywaru i wymieszać je z 1 łyżką mąki, następnie wlać mieszankę ponownie do sosu i intensywnie mieszając zagotować - wtedy gęsty sos typu gravy.

Porady:

Bardzo ważne jest, aby dusząc warzywa nie mieszać ich za często i pozwolić im się równomiernie przysmażyć z każdej strony. To właśnie w tej złotej skórce ukryte jest najwięcej smaku.
Nie rezygnujcie z selera naciowego - jego orzeźwiający smak sprawia, że sos ma odpowiednio zbilansowany aromat.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation