Kuchnia

zupy

Włoska zupa pomidorowa z fasolą i selerem naciowym
5- 6 porcji

składniki:
- puszka krojonych pomidorów
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 litry bulionu drobiowego
- puszka białej fasoli
- 200 g drobnego makaronu
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz

Cebulę, marchewkę i seler pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę do zeszklenia, dorzucić marchewkę i seler i smażyć jeszcze przez chwilę, aż cebula się zarumieni- ok 6- 8 minut.
Do garnka dodać puszkę pomidorów, bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną.
Następnie zwiększyć ogień, do zupy dodać makaron i fasolę i wszystko gotować do momentu, kiedy makaron będzie al dente. Doprawić solą i pieprzem.
Rozlać do misek i podawać. Ja swoją zupę oprószyłam jeszcze liśćmi selera.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation