Kuchnia

Dżemy

Gruszki z wanilią i kardamonem

Składniki na 2 słoiczki po 200 ml:

1,3 kg gruszek
ok. 180 g cukru
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
ziarenka wyłuskane z 3 kapsułek kardamonu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 – 3 łyżki wody

Gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę polewając sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, aby wkład owocowy nie ściemniał. Dodać ziarenka kardamonu roztarte w moździerzu, ziarenka wanilii oraz laskę wanilii z której zostały uzyskane. Całość zasypać cukrem, wlać wodę i sok wyciśnięty z drugiej połówki cytryny, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji co jakiś czas mieszając.
Wyciągnąć laskę wanilii i gorący dżem przełożyć do wysterylizowanych, gorących słoiczków, natychmiast mocno zakręcić.
Całość warto dodatkowo zapasteryzować, tak jak tutaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation