Hobby

Ciasta...

Kokosowa beza z malinami i bitą śmietaną:

Składniki:
5 białek
250 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki białego octu winnego
85 g wiórków kokosowych
300 ml śmietanki (30%)
50 g cukru pudru
2 limonki
200 g malin

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy aż znowu będą sztywne. Dodajemy mąkę kukurydzianą, ocet winny, ponownie ubijamy.Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy za pomocą łyżki.
Z papieru do pieczenia wycinamy 3 prostokąty o wymiarach 12x25 cm. Ubite białka wykładamy na 3 prostokąty i rozsmarowujemy równo. Możemy również użyć szprycy. Pieczemy bezy w piekarniku nagrzanym do 140°C przez ok. godzinę, po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie studzimy i przygotowujemy krem.
Śmietankę ubijamy na sztywno z sokiem wyciśniętym z limonek, otartą z nich skórką i z cukrem pudrem.
Ostudzone bezy przekładamy śmietaną. najpierw jeden blat bezy, na to połowa śmietany i połowa malin, na górę kolejny blat bezowy, reszta śmietany, reszta malin i na samą górę ostatnia beza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation