Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Czekoladowy sernik na zimno
Pyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

składniki:

500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30 %
300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 60 % z biedronki)
3/4 szklanki cukru
2-3 garście mrożonych malin
wiórki kokosowe do posypania
150 g herbatników pełnoziarnistych
100 g margaryny

Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać przestudzoną roztopioną czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać. Połowę czekoladowej masy przełożyć do tortownicy i nieco wyrównać, rozłożyć maliny i wyłożyć resztę masy. Wyrównać i posypać wiórkami kokosowym. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation