Kuchnia

CIASTECZKA

Białe batoniki Low Fat

Śniadanie to bardzo ważny posiłek na początku każdego dnia. Powinno ono nie tylko zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze do tego, aby zdrowo rozpocząć dzień, ale również powinno dawać zastrzyk energii. Jak przyrządzić takie smaczne i zdrowe śniadanie? Przepis znajdziecie poniżej.

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

1. Niezbędne składniki:
- 500g twarogu tłustego
- 200g płatków owsianych
- 20g wiórek kokosowych
- Słodzik
- Aromat waniliowy
- Połowa startej laski wanilii
- 100ml mleka 3.2%

2. Sposób przyrządzenia
Płatki owsiane mielimy na pył w blenderze/młynku. Podgrzewamy lekko mleko. Dodajemy do mleka słodzik, aromat oraz startą wanilię. Twaróg zagniatamy(miksujemy) z wcześniej doprawionym mlekiem. Dodajemy wiórki kokosowe (można je zmielić). Do twarogu dosypujemy stopniowo płatki owsiane i ugniatamy całość na twarde ciasto. Z podanych proporcji wychodzi twarde ciasto dające się formować w rękach.

Formujemy batoniki które zawijamy w papier śniadaniowy. Wkładamy nasze zawinięte batoniki do lodówki na cała noc do przemieszania się aromatów. Gotowe! Batoniki można przechowywać w lodówce kilka dni. Doskonała alternatywa na słodki posiłek na diecie High Carb. Poza lodówką batoniki wytrzymują cały dzień w temperaturze pokojowej ;)

3. Wartości odżywcze:
Białko: 125 g
Węglowodany: 146 g
Tłuszcze: 29 g

Łączna wartość kaloryczna: 1335 kalorii
(Jedna porcja zawiera: B-31g, T-7g, W-36g, 333 kalorie)


Autor: Mateusz Pawlak
Google+
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation