Bigos z kaczki na ciemnym piwie ze śliwkami
Składniki:
• 8 kaczych ud
• 3 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 500 g kiszonej kapusty
• 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
• 3 liście laurowe
• ½ łyżeczki suszonego majeranku
• 1 łyżeczka ziaren kardamonu
• • 6 suszonych śliwek
• 1 łyżka miodu
• 1 szklanka ciemnego karmelowego piwa
• 1 marchewka
• sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Uda z kaczki musimy wytrybować czyli usunąć wszystkie kości. Marynujemy je od strony mięsa solą i grubo mielonym pieprzem.
Układamy na zimnej patelni skórą do dołu i powoli smażymy na wolnym ogniu, tak by cały tłuszcz się wytopił i pozostała chrupiąca skórka. Potem przesmażamy od strony mięsa na rumiany kolor. Zdejmujemy mięso i odkładamy na bok.
Na patelni po smażeniu kaczki (czyli na tłuszczu z kaczki) przesmażamy cebule pokrojone w piórka i czosnek w plasterki do zeszklenia. Dorzucamy przesiekaną kiszoną kapustę (nie wypłukaną, nawet z odrobiną soku!). Część kiszonej kapusty zostawiamy.
Doprawiamy ostrą mieloną papryką, liśćmi laurowymi, miodem, dorzucamy suszone śliwki (najlepiej wędzone), dolewamy ciemne piwo karmelowe i całość dusimy na patelni przez kilka minut.
Do glinianego naczynia, wymoczonego wcześniej przez 30 minut w zimnej wodzie wykładamy surową, nieprzesmażoną kiszoną kapustę, na to wykładamy warstwę kapusty przesmażonej z przyprawami i piwem, wykładamy usmażone kacze uda, przykrywamy je warstwami przesmażonej kapusty. Na wierzchu układamy grube plastry marchewki do dekoracji.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 - 160°C przez 2 - 3 godziny. Dobra rada: oczywiście możemy taki bigos z kaczki upiec w zwykłym, dobrze zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
http://karolokrasa.pl/w-kuchni/okrasa-lamie-przepisy/171-odcinek-79#first