Kuchnia

GOTOWANIE

Rolmopsy po giżycku - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Przekąski - Rolmopsy po giżycku

Czas przygotowania: 35 minut
Kaloryczność: 80 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki

8 filetów ze śledzia norweskiego matias
3 winne jabłka
2 cebule
mały koncentrat pomidorowy
2–3 łyżki oleju
cukier, sól, pieprz
MARYNATA :
5 cytryn
łyżeczka ziaren gorczycy
po pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 liście laurowe
łyżka cukru
Do dekoracji:
pomidorki koktajlowe
czerwona cebula
cząstki jabłka
gałązki natki pietruszki
liście sałaty

Pyszna śledziowa przekąska.
Etapy przygotowania

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebule obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę z jabłkami i dusić na wolnym ogniu, mieszając, aż cebula
zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy.

Filety ze śledzia norweskiego przekroić wzdłuż na pół i posmarować masą jabłkową. Dość mocno zwinąć, spiąć wykałaczką i ułożyć ciasno w słoiku.

Marynata : z cytryn wycisnąć sok i wymieszać pół na pół z wodą. Dodać przyprawy, zagotować. Zalewę lekko przestudzić, zalać nią rolmopsy.

Zamknąć, odstawić do lodówki na 2–3 dni. Przed podaniem osączyć z marynaty, ułożyć na wyłożonym sałatą półmisku, udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation