Inne

kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki

Deser z semoliny w syropie czyli tureckie Şambalı
Składniki:

na syrop:
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
łyżeczka soku z cytryny

na ciasto:
szklanka mąki
500 gram semoliny/kaszy manny
szklanka cukru
szklanka zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
łyżeczka proszku do pieczenia
1;5 szklanki jogurtu
1/2 szklanki migdałów do ozdoby

Składniki na syrop doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10 minut.
Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w misie miksera i dodać jogurt. Wymieszać z jogurtem, masa będzie bardzo gęsta, ale bez nerwów, taka właśnie powinna być.
Wyłożyć ciasto do blachy średniej wielkości i pokroić w dowolne kształty (zwykle jednak są to tradycyjnie rąby) i na każdy kawałek położyć migdał.
Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180 stopni do czasu zarumienienia (mniej więcej 3 minut).
Po wyjęciu z piekarnika zalać gorące ciasto zimnym syropem. Podawać ciepłe ale i na zimno jest smaczne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation