Inne
kulinarnie-rady,porady
PRZYGOTOWANIE CZEKOLADY PLASTYCZNEJ
1. MIKROFALÓWKA: Czekoladę posiekaj i umieść w czystej, szklanej miseczce, którą można podgrzewać w mikrofalówce. Włóż ją do ustawionej na wysoką moc mikrofalówki na 20-30 sekund. Po tym czasie wyjmij ją i pomieszaj czekoladę sztywną szpatułką lub łyżką. Następnie włóż miseczkę na kolejne 15-20 sekund i po wyjęciu natychmiast pomieszaj jej zawartość. Kontynuuj ten proces do czasu, aż czekolada całkowicie się roztopi. Uważaj, żeby nie przegrzać jej na tym etapie, a tym bardziej jej nie przypalić. Jeżeli dno miseczki jest zbyt gorące w dotyku, istnieje ryzyko, że czekolada przypali się. Dobrze wymieszaj ją w miseczce, żeby rozprowadzić ciepło równomiernie po całej objętości.
KUCHENKA: Możesz również roztopić czekoladę na kuchence w tzw. kąpieli parowej. Umieść posiekaną czekoladę w miseczce, a tę połóż na wierzchu rondla z gotującą się wodą. Miseczka powinna ściśle zasłaniać powierzchnię garnka, ponieważ wilgoć pochodząca z uciekającej pary wodnej może niekorzystnie wpłynąć na konsystencję czekolady. Woda znajdująca się w garnku nie może zaś dotykać dna miseczki. Skręć ogień na mały i powoli roztapiaj czekoladę mieszając ją szpatułką. Również w tym przypadku musisz uważać, żeby jej nie przypalić.
W osobnej miseczce podgrzej miód lub syrop kukurydziany umieszczając go na 30 sekund w mikrofalówce. Powinien być ciepły, ale nie gorący, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przypalenia czekolady.
2 Ciepły miód wlej na wierzch roztopionej czekolady i mieszaj sztywną szpatułką tylko do czasu, aż oba składniki całkowicie się połączą. Nie ociągaj się, gotowa czekolada plastyczna szybko utwardzi się.
3 Wylej czekoladę na wyłożoną papierem pergaminowym lub folią śniadaniową blachę i spłaszcz. Szczelnie owiń ją z wierzchu kolejnym kawałkiem folii. Pozostaw na 1-3 godziny w temperaturze pokojowej. Czekolada plastyczna przybierze teraz konsystencję cukierka toffi. Żeby przyspieszyć cały proces możesz włożyć czekoladę na pół godziny do lodówki, jednak schładzanie jej w temperaturze pokojowej gwarantuje bardziej stabilny produkt.
4 dekoracje z czekolady plastycznej
Zdejmij folię i wyrabiaj czekoladę rękoma (jak ciasto) przez 10-20 sekund. Powinna stać się gładka i miękka. Taka konsystencja jest idealna do rozwałkowywania czekolady lub tworzenia z niej figurek.
MA==