Design

Design

ciasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernik


est wilgotne, lekkie, puszyste i mocno aromatyczne.

Składniki:

500 g dyni
1 szklanka mąki pszennej typ 650*
1 szklanka mąki żytniej razowej*
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody
3 jaja
4 łyżki miodu
1/2 szklanki siekanych lub grubo mielonych orzechów

Przygotowanie:

Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na jasny kogel mogel.
Dodajemy, miksując, olej i miód. Gdy się połączą, mąkę z sodą i cynamonem.
Na końcu ciasto mieszamy łyżką z dynią i orzechami.
Wlewamy do formy, jest dość zwarte, równamy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach góra dół.
Podajemy z miodem lub cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation