Kuchnia

Dania mięsne

Filety z kurczaka z żółtym serem i szynką szwarcwaldzką

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka
4 plastry żółtego sera
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
sól i pieprz
4 małe gałązki rozmarynu
suszone oregano
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej


Filety z kurczaka myjemy i obkrawamy. Każdy filet przecinamy na dwa mniejsze kawałki, nacieramy solą, pieprzem i suszonym oregano.

Każdy kawałek fileta owijamy serem żółtym, a następnie szynką szwarcwaldzką. Pod szynkę wtykamy delikatnie gałązki rozmarynu, a na wierzchu posypujemy szczyptą oregano.

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy kilka minut. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim mięso.

Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation