Kuchnia

ciasto - sernik

Sernik z makiem i lemon curd

Może to będzie ciasto, którym zaskoczycie gości na święta?
Na takie połączeniu smaków trafiłem już jakiś czas temu na blogu Elizy*, ale dopiero niedawno zdecydowałem się go zrobić, a to głównie za sprawą braku suchego maku. ;)
Najlepiej dzień, przed przygotowywaniem sernika zrobić lemon curd, np. z tego przepisu oraz odsączyć na sicie jogurt grecki.

Spód
Składniki:

szklanka maki
70g masła
szczypta soli
małe jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki posiekać ze sobą nożem(lub wymieszać mikserem z końcówkami w kształcie haków) i zagnieść gładkie ciasto(w razie potrzeby gdyby nie chciało się związać dodać łyżkę wody).
Wylepić nim dno tortownicy 23cm. Podpiec przez 15 minut w 180ºC, aż się zarumieni, a w tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa
Składniki:

700g twarogu
200g kwaśnej śmietany
pół szklanki lemon curdu
3/4 szklanki cukru
4 jaja
jeden budyń waniliowy( proszek)
1/3 szklanki suchego maku

Twaróg utrzeć ze śmietaną, lemon curdem i cukrem. Cały czas miksując dodawać pojedynczo jajka oraz budyń. Na sam koniec wmieszać mak.
Masę przelać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut w 170ºC, aż wierzch sernika będzie ścięty.
Sernik wystudzić i schłodzić w lodówce minimum 4-5 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation