SŁODKIE ZAPOMNIENIE.BLOGSPOT.COM
NIEMIECKIE PIERNICZKI - LEBKUCHEN
Składniki:
250g mąki pszennej
85g mielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
85g masła
200ml płynnego miodu
½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, drobno posiekanej, można zastąpić tartą skórką.
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
zaczynamy od wymieszania suchych składników czyli mąki, migdałów, przyprawy do pierników, cynamonu, proszku do pieczenia i sody, odstawiamy
w rondlu roztapiamy masło oraz miód, odstawiamy do lekkiego przestudzenia
do ciepłej ale nie gorącej płynnej masy miodowej dodajemy teraz suche składniki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową( jak nie mamy kandyzowanej skórki dodajemy tartą skórkę), całość miksujemy, ciasto wyjedzie lepiące ale tak ma być , nie dosypujemy mąki, odstawiamy ,aż w pełni ostygnie
z zimnego ciasto formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odległości żeby pierniki się nie pozlepiały
pieczemy 15 minut, nie dłużej w piekarniku nagrzanym do 180ºC, uwaga zaraz po upieczeniu pierniczki są bardzo miękkie, musimy chwilę odczekać, nim przeniesiemy je na kratkę żeby w pełni ostygły
zimne pierniczki lukrujemy,polukrowane z każdym dniem są coraz lepsze, z podanej ilości wychodzi około 30 sztuk pierników +/-
przechowujemy w puszce z kawałkiem skórki pomarańczy czy jabłka wymieniając je co parę dni, dzięki temu zabiegowi pierniczki będą cały czas miękkie.
Źródło:
http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen