Inne

Ciasta, desery

Zawijana drożdżówka dyniowa z powidłami
Składniki:

400g mąki pszennej
250g dyniowego puree
50g świeżych drożdży
50ml mleka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
50g rozpuszczonego masła
pół łyżeczki soli
duży słoik powideł, najlepiej domowych

Drożdże rozetrzeć z mlekiem, dyniowym puree i dodatkiem łyżki cukru, odstawić na 10 minut.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, skórkę z pomarańczy. Dodać wyrośnięty zaczyn, masło oraz żółtka. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut - ja z lenistwa zrobiłem to przy pomocy miksera - wystarczy włączyć i samo się kręci, od technika. :)

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte odgazować, krótko przerobić i na posypaną mąką blacie rozciągnąć je na dość duży prostokąt, posmarować powidłami, zawinąć w roladę i albo ułożyć na dużej blaszce w koło łącząc oba końce(ja dodatkowo ponacinałem ją ostrym nożem w kilku miejscach, aby się "otworzyła") ze sobą, albo po prostu przełożyć do brytfanny.
Zrolowane ciasto posmarować mlekiem, posypać grubym cukrem i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć go na 170ºC i piec około 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation