Kuchnia

Gotowanie

Makaron z kurczakiem i serem pleśniowym

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
250 g sera pleśniowego np dorblu
2 ząbki czosnku
100 g śmietany 18 %
garść świeżego oregano do dekoracji
makaron tagliatelle (porcja dla 3 osób)

Przygotowanie:

1)Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę 1×1 cm. Mięso delikatnie solimy (ser pleśniowy jest dość słony), pieprzymy i nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 15 minut.

2)W tym czasie w osolonym wrzątku, z odrobiną oliwy z oliwek, gotujemy makaron-2 minuty krócej niż zalecane na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy szybko zimną wodą. odsączamy.makaron-dusimy jeszcze 3 minuty. Podajemy posypane świeżym oregano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation