Kuchnia

Sweet

Drożdżowe wiatraczki z brzoskwinią
kładniki:

500g mąki pszennej
250ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
45g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
2 jajka
70g rozpuszczonego masła
7 brzoskwini
14 malin

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką mąki i cukru. Odstawić na 10 minut do spienienia się.
Przesiać pozostałą mąkę, dodać resztę cukru, jajka, sól i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i dolać masło. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.
Przykryć je ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, a następnie podzielić na 14 części. Każda uformować w kulkę i rozwałkować na grubość ok. 4mm. Na środku ułożyć połówkę brzoskwini i malinę, w cieście zrobić 4 nacięcia ku owocom. Każde z nich złożyć w trójkąt.
Uformowane bułki nakryć ściereczką i pozostawić na 15-20 minut do ponownego napuszenia się.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Piec 20-25 minut w 180ºC do wyraźnego zrumienienia się.
Jeszcze ciepłe polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation