Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Owsiane ciastka korzenne z miodem i czekoladą
/11 ciastek/

1,5 szklanki płatków owsianych (ok. 160 g)
2 łyżki mąki pszennej
3 kopiaste łyżki miodu (ok 80 g), u mnie spadziowy
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
80 g miękkiego masła
2 łyżeczki przyprawy korzennej (do pierników)
żółtko jajka
Do miski wsypać płatki owsiane i mąkę, dodać miód i posiekane, miękkie masło - wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie dodać żółtko jaja, przyprawę korzenną i posiekaną, gorzką czekoladę - jeszcze raz wszystko wymieszać i rękami formować kulki z ciasta.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać w odstępach od siebie, kuleczki z ciasta - każdą dobrze rozpłaszczyć(np. łyżką) nadając jej ciasteczkowy kształt.
Ciasteczka piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 10-12 minut, aż do lekkiego zrumienia brzegów - ciacha wychodzą bardzo mięciutkie i lekko ciągnące - więc nie piecz ich dłużej niż podany czas, bo będą twarde i nie aż tak uwodzicielsko smaczne! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation