Kuchnia

pierogi kluski

Pierogi z mięsem

Ciasto:

500g mąki
1 łyżka oleju
250 ml wrzącej wody
szczypta soli

Farsz:

600g mięsa wołowego (można je ewentualnie zastąpić mięsem wieprzowym)
1 marchewka
1 pietruszka
5cm pora
plaster selera
liść laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
3 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego
2 średnie cebule
1 łyżka masło
2 jajka
pieprz ziołowy
sól, pieprz

1. Mięso gotujemy w niewielkiej ilości wody z marchewką, pietruszką, porem, selerem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym oraz szczyptą soli do miękkości mięsa i warzyw.

2. Następnie mięso i marchewkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. 2 cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na złocisty kolor na maśle. Dodajemy do mięsa. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym.

3. Składniki na ciasto wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski, przekładamy na stolnicy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem.

4. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część rozwałkowujemy na grubość 2-3mm, pozostałe pozostawiamy pod przykryciem, by nie wysychały. W rozwałkowanym cieście wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi (można brzegi moczyć wodą, by lepiej się sklejały). Podobnie postępujemy z resztą ciasta.
5. Pierogi wrzucamy do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.

6. Pierogi podajemy z cebulką podsmażoną na skwareczkach lub boczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation