Kuchnia

Batony

Batonik Knoppers

Masa mleczna:

Składniki:

1/4 szklanka cukru
1/4 szklanki mleka
175g masła
1 szklanka mleka w proszku *
Wykonanie:

Mleko z cukrem zagotować w garnuszku. Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru, zdjąć z palnika i ostudzić.

Miękkie masło mikserem ubić na puszystą masę. Następnie stopniowo - po łyżce dodawać ostudzone mleko ciągle miksując [dodanie od razu całego mleka grozi zwarzeniem sie masy]. Gdy masa będzie gładka dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.



Masa nutellowa:

Składniki

160g nutelli
100g masła
1 łyżka kakao
100g zmielonych orzechów laskowych **
Wykonanie:

Nutellę, kakao i masło zmikować na jednolitą masę (bez grudek masła). Następnie dodać orzechy i wszystko zmiksować (podsmażone orzechy - ciepłe upłynnią lekko masę, łatwiej będzie ją nakładać).



Składanie:

Pierwszy duży wafel położyć na tacy i posmarować masą nutellową. Warstwę tą przykryć drugim waflem i posarować go masą mleczną. Na samą górę położyć trzeci wafel. Włożyc na całą noc do lodówki by masy stężały.

Po całonocnym leżakowaniu wyjąc z lodówki i wafel od strony białej masy posmarować polewą. (gotową lub przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.) Po stężeniu polewy pokroić w kwadraty bądź według uznania w prostokąty.

Od dołu:

wafel
masa nutellowa
wafel
masa mleczna
wafel
polewa

UWAGI:

* najlepiej mleko w proszku pełne. Kupiłam Mlekowity w niebieskim opakowaniu, było tańsze (ok 7zł) niż Łaciate (11zł).

** orzechy mielone bądź drobno posiekane podsmażyć na suchej patelni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation