Kuchnia

Napoje

Produkty, które wywołują zgagę:

Kawa.
To jeden z naj­bar­dziej "kon­tro­wer­syj­nych" na­po­jów na świe­cie. Ma swo­ich za­go­rza­łych zwo­len­ni­ków i rów­nie za­pal­czy­wych prze­ciw­ni­ków, któ­rzy prze­rzu­ca­ją się ar­gu­men­ta­mi o wpły­wie "małej czar­nej" na zdro­wie. Jedni zwra­ca­ją uwagę na to, że kawa za­wie­ra mnó­stwo prze­ciw­u­tle­nia­czy, uspraw­nia krą­że­nie, zmniej­sza ry­zy­ko roz­wo­ju cho­ro­by Al­zhe­ime­ra i Par­kin­so­na, chro­ni przed cu­krzy­cą. Inni utrzy­mu­ją, że kawa uza­leż­nia, wy­wo­łu­je nad­po­bu­dli­wość, wy­płu­ku­je z or­ga­ni­zmu mi­kro­ele­men­ty i wi­ta­mi­ny, a także... zwięk­sza ry­zy­ko roz­wo­ju cu­krzy­cy ze wzglę­du na pod­no­sze­nie in­su­li­no­opor­no­ści. Nie­ste­ty kawa nie służy rów­nież oso­bom cier­pią­cym na re­fluks. Za­war­ta w niej ko­fe­ina oraz ka­te­chi­ny po­bu­dza­ją bo­wiem wy­dzie­la­nie kwa­sów tra­wien­nych. Ka­wo­sze cier­pią­cy na zgagę muszą więc za­do­wo­lić się kawą bez­ko­fe­ino­wą lub... starą, po­czci­wą "zbo­żów­ką".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation