Kuchnia

likiery

Sernik z musem czekoladowym na Oreo spodzie
Spód
Składniki:

170g ciastek Oreo(bez masy)
60g roztopionego masła
łyżka kakao

Ciastka zmielić lub pokruszyć, dodać do nich kakao oraz rozpuszczone masło. Wymieszać, do konsystencji mokrego piasku.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 23cm dobrze ugniatając.Schłodzić w lodówce około 30 minut.
Masa serowa
Składniki:

500g mielonego twarogu(może być z wiaderka)*
pół szklanki cukru
250g jogurtu greckiego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jaja
czubata łyżka mąki ziemniaczanej*
łyżeczka mąki pszennej*

Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami na wolnych obrotach miksera starając się nie napowietrzyć zbytnio masy. Całość wylać na Oreo spód. Piec 50 minut w 170ºC. Sernik po upieczeniu powinien być zwarty i lekko sprężysty. Upieczony schłodzić i wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować mus.

Mus czekoladowy
Składniki:

100g gorzkiej czekolady
350g odsączonego jogurtu greckiego(używam takiego)
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody
200ml śmietany kremówki
łyżka + łyżeczka kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki cukru pudru**
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmiksować ją z odsączonym jogurtem(jogurt dzień wcześniej wylać na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem), kakao i kawą.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę oraz łyżeczkę kakao.
Do masy czekoladowo-jogurtowej dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając za pomocą łopatki.
Gotowy mus wylać na sernik. Schłodzić całość najlepiej całą noc w lodówce.
Przed podaniem oprószyć kakao lub wiórkami czekolady.
* - należy pamiętać, że im ser bardziej mazisty należy zwiększyć odrobinę ilość dodanej mąki
** - ilość według uznania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation