Kuchnia

Ciasta

Sernik nutella z kawą
Spód
Składniki:

150g ciasteczek czekoladowych
2 łyżki nutelli
100g rozpuszczonego masła

Ciastka zmielić w malakserze na drobne okruchy, dodać masło, nutellę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Wylepić nią dno tortownicy o średnicy 22cm*. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce.
Masa serowa
Składniki:

500g mascarpone
300g mielonego trzykrotnie twarogu
3/4 szklanki nutelli
4 duże łyżeczki kawy rozpuszczalnej(rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody)
4 jajka
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki likieru kawowego(opcjonalnie)
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka mąki pszennej

Mascarpone, twaróg, cukier i nutellę zmiksować do połączenia się składników, zmniejszyć obroty dodać likier, kawę i pojedynczo jajka. Na sam koniec wmiksować mąki.
Masę wylać na schłodzony spód.
Piec w 170ºC przez 60-80 minut, aż wierzch będzie ścięty(środek tradycyjnie może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą). Upieczony wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation