Kuchnia

Pyszności

Tarta z czekoladowym kremem, gruszkami i bitą śmietaną

Składniki:

160 g mąki tortowej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
75 g cukru
75 g zimnego masła
14 ćwiartek gruszek z syropu
400 ml kremówki - 36%
280 g mlecznej czekolady
1 śmietan fix
czekolada do posypania
Przygotowanie:

zagnieść mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem
wykleić formę przygotowanym ciastem, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąc wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia
200 ml kremówki podgrzać, dodać połamaną czekoladę rozpuścić, ostudzić
2 jajka zmiksować mikserem, dodać do letniej masy czekoladowej, wymieszać
ćwiartki gruszek poukładać na cieście, zalać masą i piec około 30-35 minut
po upieczeniu wyjąć, ostudzić
śmietanę chwilę ubijać, dodać śmietan fix, wyłożyć na ostudzoną tartę
czekoladę posiekać, pokroić, posypać z wierzchu tartę
schłodzić w lodówce 2-3 godziny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation