Święta i uroczystości

Kulinarne Boże Narodzenie

Pierogi z makiem na wigilijny stół

Składniki na 20 pierogów:

Ciasto:
• Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
• Ciepła woda - szklanka

Farsz:
• Mak - 100g
• Mleko - szklanka
• Laska wanilii - sztuka
• Suszone figi - 100g
• Rodzynki - 100g
• Migdały - 50g
• Cynamon - łyżeczka

Sposób przygotowania:
• Suszone owoce i migdały zalewamy wodą - namaczamy przez co najmniej 2 godziny.
• Mak gotujemy w szklance mleka z dodatkiem ziarenek z laski wanilii przez ok. 30 minut.
• Z bakalii odlewamy wodę.
• Ostudzony mak mieszamy razem z bakaliami i cynamonem - mielimy w maszynce lub dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
• Gotowy farsz odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinkę.
• Zagniatamy elastyczne ciasto powoli dolewając letnią wodę do mąki.
• Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszy i dokładnie zlepiamy.
• Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez ok. 4 minuty.


Pierogi podałam z jogurtem naturalnym i cynamonem.

Świąteczne pierogi z makiem są dobrym źródłem:
• Składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku;
• Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation