Święta i uroczystości

Kulinarne Boże Narodzenie

Wigilijna kapusta

1 kg- kapusta kiszona
garść – suszone grzyby
liście laurowe 2 szt
2 łyżki – klarowane masło
3 szt. ziele angielskie
czarny pieprz mielony do smaku
1 cebula
Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy. U mnie w rodzinnym domu kisiło się kapustę na zimę w beczce, ale teraz nie mam na to warunków, ani miejsca na jej przechowywanie. Następnie zalewamy wodą kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów, powinien też odparować nadmiar płynu. Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy do kapusty, mieszamy. Chwilę jeszcze trzymamy w garnku na ogniu, uważając by kapusta się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation