Kuchnia

Tarta na słodko

Kokosowa tarta makaronikowa

Składniki na kruche ciasto:

230 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
szczypta soli
130 g masła, zimnego
1 jajko

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć, jeszcze gorący spód wypełnić nadzieniem.

Makaronikowe nadzienie kokosowe:

3 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
2 szklanki wiórków kokosowych

Ponadto:

cukier puder, do oprószenia
dżem truskawkowy lub malinowy, kilka pełnych łyżek, do posmarowania pod nadzieniem kokosowym
do dekoracji: świeże owoce, zgodnie z użytym dżemem

Gorący spód od tarty posmarować dżemem truskawkowym lub malinowym.

Jajka lekko roztrzepać rózgą kuchenną z cukrem i masłem, do połączenia. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przelać na warstwę dżemu.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut do zbrązowienia i napuszenia. Wyjąć, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem i ozdobić owocami: malinami lub truskawkami zgodnie z użytym dżemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation