Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

DIetetyczne ciasto fasolowe- blondie
Składniki: tortownica, średnica: 24cm

- 500 g białej fasoli z puszki - po odsączeniu
- 1.5 szklanki suszonych daktyli bez pestek
- 0.5 szklanki rodzynek
- 2/3 szklanki płatków owsianych- błyskawicznych + 2 łyżki
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- aromat waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych , u mnie czekolada gorzka pokrojona w kostkę
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- stewia albo 3 łyżki ksylitolu/miodu
- 1/2 szklanki musu jabłkowego , u mnie: 1 jabłko gotowane i zmiksowane.

W pierwszej misce: fasola, mleko, rodzynki, daktyle, mus jabłkowy, olej, aromat waniliowy
W drugiej misce: mąka pszenna, płatki owsiane,cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, stewia/ksylitol/miód.

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, ale stopniowo. Proces miskowania dzielimy na porcje. Część suchych i część mokrych składników - miksować, aż będzie ładna masa. Wyłożyć i postępować tak dalej, aż wszystkie składniki zostaną zmiksowane. Polecam miskować w kubku nakładanym mikser, zamiast blendera.

Zmiskowaną masę wymieszać z suszoną żurawiną, 2 łyżkami płatków owsianych całych i płatkami czekoladowymi.
Piec w 170 stopniach C przez ok.45-50 minut. Odstawić do wystudzenia - może być letnie.

Polewa czekoladowa:

- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru brązowego , można użyć stewii , żeby było bardziej słodkie
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka masła

Mleko wymieszać z kakao i cukrem. Podgotować. Dodać żółtko i masło - szybko zamieszać i chwilę gotować. Mieszać, aż trochę zgęstnieje. Teraz dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać tak,aby nie powstały grudki. Jeśli się pojawią - zmiksować blenderem. Trzymać na ogniu jeszcze chwilę - ok. 3 minut jeszcze. Masa musi przypominać trochę budyń.

Na letnie albo wystudzone ciasto ułożyć polewę i owoce: u mnie domowe gruszki z z syropu i truskawki.

Ciasto jest bardzo dobre, może przeszkać tym, którzy nie przepadają za posmakiem płatków, ale poza tym jest przepyszne. Czekolada i żurawina bardzo dobrze się komponują, a fasola oczywiście jest niewyczuwalna.
http://kulinarnewyskoki.blogspot.com/2013/05/fasola-do-nieba.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation