Kuchnia

Kradzione jedzenie

jadłonomia · roślinne przepisy: Idealne naleśniki bez jajek

Podstawowy przepis na wegańskie naleśniki

Składniki na około 8 naleśników:
•1 szklanka mąki
•1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych
•1 3/4 szklanki mleka sojowego
•1 łyżka oleju
•na czubku noża szczypta sody
•szczypta soli
•łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:
1.Płatki zmielić w młynku. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól, cukier i zmielone płatki. Wlać mleko i olej, wszystko energicznie wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto na początku będzie dość rzadkie, dlatego dobrze zostawić je na kwadrans, żeby zgęstniało.
2.Patelnię przed pierwszym naleśnikiem cienko posmarować olejem i wylać chochelkę ciasta. Rozprowadzić ciasto, smażyć z jednej strony następnie przewrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony. Tak samo smażyć następne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation