Kuchnia

Desery

Dynia z kokosowym nadzieniem

1 mała dynia,
150 ml mleka kokosowego,
1/3 szklanki cukru,
4 jajka,
szczypta soli

Z jednego końca dyni odciąć niewielki krążek i wydrążyć, usuwając pestki.

Jajka ubić z lekko podgrzanym mlekiem kokosowym, solą i cukrem. Przelać mieszaninę przez sitko i wlać do wydrążonego wnętrza dyni.

Naczynie do gotowania na parze wyłożyć dwoma paskami folii aluminiowej, ułożonymi na krzyż i postawić na nich dynię z nadzieniem (dzięki folii łatwiej będzie ją później wyjąć).

Dynię gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut, aż krem zetnie się, a dynia będzie miękka (najlepiej sprawdzić to drewnianym patyczkiem).

Kiedy ugotowana dynia przestygnie, wyjąć ją i dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Podawać ze świeżymi owocami lub konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation