Kuchnia

Kulinaria - Mięska, miesa i miesiwa

dla 8-12 osób

Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych

Składniki

1 młoda gęś o wadze 4,5-5 kg
sól, pieprz
suszony majeranek do smaku
3 główki czosnku
1 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
1 pęczek włoszczyzny
100 g orzechów laskowych
1 łyżka masła
1 słoik powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły (np. powideł ze Strzelec Dolnych)
100 ml wytrawnego czerwonego wina


Sposób przygotowania

Gęś myjemy, odcinamy lotki oraz kuper, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby się nie przypalił podczas pieczenia). Do środka gęsi wkładamy dwie całe główki czosnku i obrane ćwiartki jabłek (skórek nie wyrzucamy). Na dnie gęsiarki układamy obraną, pokrojoną na kawałki włoszczyznę oraz skórki z jabłek, a na tym - tuszkę gęsi. Gęsiarkę przykrywamy pokrywką i wstawiamy na jeden dzień do lodówki.


Następnego dnia pieczemy gęś - około 3,5 godziny (45 minut na kilogram gęsi) w 140°C. Podsmażamy orzechy laskowe na maśle. Z soku, który się wytworzył podczas pieczenia, robimy sos: porcjami dodajemy do niego powidła, a następnie wino. Upieczoną gęś kroimy na porcje, póki jest gorąca. Podajemy z orzechami i sosem z powideł. Najlepszym dodatkiem będą kopytka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation