Kuchnia

Słodkości

Tiramisu dietetyczne!(zdjęcie zapożyczone)-przepis według WH

Tiramisu

100-gramowa porcja klasycznego tiramisu ma około 330 kcal. Porcja deseru według przepisu WH – 160 kcal. Jakieś pytania? Jak je zrobić? Prosimy bardzo:

Składniki

– 4 duże jajka

– 250 g serka mascarpone

– 400 g miękkich, mrożonych owoców

– 3 łyżki stewii w proszku

– 40 ml likieru Cassis lub Grenadiny

– paczka biszkoptów

– świeże owoce do dekoracji lub płatki migdałów

Ubijanie

Zamrożone owoce wrzuć do rondla, dodaj 1 łyżkę stewii i likier, gotuj kilka minut, aż puszczą sok. Odcedź na sitku i trochę przestudź. Oddziel białka od żółtek, żółtka ubijaj przez 5-6 minut z 2 łyżkami stewii mikserem na najwyższych obrotach. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli.

Przekładanie

Teraz do masy jajecznej dodawaj łyżkami serek i wolno mieszaj mikserem. Na koniec dodaj białka (mieszaj łyżką od góry do dołu, żeby masa nabrała powietrza). Maczaj biszkopty w soku, ułóż na dnie szklanej misy, na to trochę owoców, potem warstwa kremu. I znowu – biszkopty, owoce i krem.

Chłodzenie

Wierzch możesz ozdobić świeżymi owocami lub uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Jeszcze ciepłe płatki rozsyp po wierzchu i przyprósz odrobiną stewii – powstanie piękna glazura. Owiń misę folią spożywczą i włóż do lodówki na 4 godziny. Serwuj porcje ozdobione listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation