Kuchnia

Kulinaria

Powidła korzenne
3 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
2 cytryny
1 łyżka imbiru
2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka oleju

Śliwki myjemy i drylujemy. Garnek nacieramy olejem i wrzucamy śliwki. Smażymy godzinę na małym ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie mielimy ziele angielskie i ścieramy na drobnej tarce skórkę z cytryny.
Miękkie śliwki przekładamy partiami na metalowe sitko i przecieramy tłuczkiem tak, by zostały same skórki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, imbir, skórkę cytrynową, ziele angielskie i przyprawę do pierników. Smażymy na małym ogniu około 2 godzin często mieszając. Gotowe powidła powinny być gęste, a na powierzchni powinna się tworzyć skórka.
Przekładamy gorące do słoików, przekręcamy wieczkiem w dół i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation