Kuchnia

Design

Ciasto czekoladowe z kremem - UgotujmyTo.pl

Ciasto czekoladowe z kremem

Składniki na ciasto czekoladowe:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
2 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka maślanki w temp. pokojowej
110g masła roztopionego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na szklankę wody)

Rozmiary formy do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut

Krem czekoladowy (krem ganache):

200g gorzkiej czekolady
250ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

śmietana kremówka
ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku)
wiórki czekoladowe

1. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciągle mieszając wlewać kawę -masa będzie rzadka. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma powinna być bez wyjmowanego dna, żeby masa nie wypłynęła) Rozmiary form do pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut. Jeśli pieczemy w dwóch małych formach lub jednej większej to czas pieczenia wynosi około 30-35 minut w temp. 170 stopni.

Sprawdzamy ciasto przed wyjęciem, czy jest upieczone, gdy wsadzamy patyczek i pozostanie na nim kilka wilgotnych okruszków. Gotowe wystudzić.

Przygotowanie kremu ganache:

Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady Schłodzić w lodówce, mieszając, co jakiś czas, aby nie
stężała. Wyjąć i za pomocą trzepaczki-rózgi ubijać, aż się dobrze „napowietrzy” (będzie się sztywniej trzymać).

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Jeśli piekliśmy ciasto na jednej dużej blaszce- jak ja- to przekrawamy ciasto pośrodku na dwa równe blaty. Jeśli piekliśmy na jednej małej to przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty. W każdym przypadku bardzo delikatnie przekładać blaty, bo ciasto jest ciężkie i wilgotne i łatwo się łamie (choć tego nie widać po przełożeniu kremem ;) )

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, rozsmarować gotowy krem czekoladowy, przykryć drugim blatem.

Na wierzch ciasta położyć śmietanę kremówkę i posypać wiórkami czekoladowymi.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation