Kuchnia

smakołyki

Skórka pomarańczowa

Składniki, na 2 szklanki skórki:

• skórka z 6 pomarańczy
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• kilka łyżek wody w razie potrzeby

Przygotowanie

• Owoce wyszorować gąbką i sparzyć wrzątkiem. Do przygotowania smażonej skórki potrzebujemy samą skórkę, wcześniej wyciskamy więc z pomarańczy sok w wyciskarce do cytrusów.
• Skórkę pomarańczową dokładnie oczyszczamy nożykiem z białej części od środka owocu, białą część wyrzucamy. Kroimy w malutką kosteczkę, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści.
• Smażymy skórkę bez przykrycia przez około pół godziny co jakiś czas mieszając i uważając aby ogień pod garnkiem był odpowiedni. W trakcie smażenia, gdyby skórka zaczęła przywierać do dna garnka, można dodawać po kilka łyżek wody. Lepiej pilnować skórki aby się nie przypaliła i obserwować jak się smaży.
• Skórkę należy przechowywać w słoiku. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki. Można też długo przechowywać w zamrażarce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation