Biżuteria

Biżuteria

Tiramisu z malinami
Receptura na 4 porcje:

50 g gorzkiej czekolady (minimum 60%)
300 ml śmietany kremówki
100 ml espresso
250 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
40 ciastek amaretti
250 g świeżych malin

Czekoladę zetrzyj na tarce drobno. Śmietanę ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasny i puszysty krem, możesz użyć do tego miksera, ale zwykła trzepaczka też się sprawdzi. Do utartych żółtek dodaj serek - wymieszaj łyżką. Następnie dodaj do masy ubitą śmietanę i delikatnie połącz na puszysty i gładki krem. Odstaw na chwilę do lodówki. Maliny oczyść. Odłóż 4 najdorodniejsze owoce do dekoracji, a resztę poduś w misce widelcem. Przygotuj 4 pucharki lub filiżanki. Na samym dnie w każdym pucharku ułóż po pięć namoczonych w kawie ciasteczek, a następnie po 3 łyżki kremu przygotowanego wcześniej. Teraz podziel poduszone maliny na mniej więcej równe części w każdym pucharku. Na malinach ponownie ułóż namoczone w kawie ciastka - również po 5 sztuk. Wyłóż na to resztę kremu. Całość posyp startą czekoladą i udekoruj malinką i ewentualnie listkiem świeżej mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation