Kuchnia

kuchnia

Napoleonka bez pieczenia na upalne dni - MniamMniam.pl

Składniki
paczka krakersów (175 g)

budyń:
3 szklanki mleka (750 ml)
1/2 szklanki cukru
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
laska wanilii

do podania:
cukier puder
Przepis

Przygotuj budyń: zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i rozkrojoną laską wanilii.
Pozostałą szklankę mleka wymieszaj z jajkami i obiema mąkami. Najlepiej zrobić to mikserem, żeby nie było grudek.
Z gotującego się mleka wyjmij laskę wanilii i wlej masę mleczno-jajeczną. Mieszaj aż budyń nie zacznie gęstnieć. Odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia.
Formę prostokątną 33 x 23 cm (polecam Ci tą) wyłóż papierem do pieczenie, to ułatwi potem wyjęcie ciasta. Na dno wyłóż pojedynczą warstwę krakersów.
Na krakersy wylej budyń i przykryj drugą warstwą krakersów. Zostaw do ostygnięcia, ciasto możesz włożyć do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej się kroić.
Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.



Rada: laskę wanilii możesz zastąpić cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym lub pastą z wanilii. Ja jednak lubię te ciemne ziarenka widoczne w budyniu i niepowtarzalny aromat wanilii :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation