Kuchnia

smacznego!

kwiatowa sałata z truskawkowym sosem, owocami i serem gorgonzola. | Kulinarna Mekka
składniki dla 4 osób

✔ ok. 200 g młodej sałaty „baby” (np. dębolistna, szpinak, boćwina, rukola, roszponka)
✔ 8 liści cykorii
✔ 8 truskawek, pokrojonych w ćwiartki
✔ ok. 250-300 g winogron
✔ 200 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostki
✔ jadalne kwiaty, np. nasturcje, aksamitki (pąki kwiatowe bez nasady szypuły!), bratki, ogórecznik, stokrotki…
✔ 2 garści płatków migdałów (lub pinioli) zrumienionych na patelni bez tłuszczu

truskawkowy sos do sałaty

✔ ok. 200 g truskawek
✔ 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu płynnego)
✔ 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
✔ 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego
✔ 1 łyżka octu truskawkowego lub malinowego (można również użyć balsamicznego)
✔ sól morska,
✔ czarny, świeżo zmielony pieprz
✔ pieprz kajeński
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation