Kuchnia

Kuchnia Słodkości

niebo na talerzu: Ciastka bez pieczenia z kaszą jaglaną.

składniki ( mniej więcej ) :

- ok. 30 dag ciastek, herbatników, czerstwego ciasta lub ciasta z zakalcem ( bez kremu lub galaretki)
- 3 łyżki ugotowanej, zblendowanej z łyżką mleka na gładko kaszy jaglanej (jak ugotować kaszę - przepis tu)
- dwie łyżki białego sera
- trzy łyżki powideł lub ulubionego dżemu
- żurawina, rodzynki, ew. siekane orzechy - razem ok. 3 - 4 łyżki
- 4 łyżki podprażonego chwilę na suchej patelni sezamu
Gdyby masa wyszła zbyt luźna - dodać tartej bułki lub pokruszonych herbatników, zbyt gęsta - trochę jogurtu, śmietany lub mleka

Ciasta i herbatniki pokruszyć jak najdrobniej, zblendować razem z kaszą i dżemem. Dodać bakalie i wymieszać. By masa nie przyklejała się do dłoni, można posmarować je olejem lub zwilżyć wodą. Formować kulki wielkości dużych orzechów włoskich i panierować w uprażonym sezamie. Odstawić do lodówki do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation