Inne

diet

DZIESIĄC PRZYKAZAŃ PŁASKIEGO BRZUCHA!!!

1. Unikaj gazowanych napojów. Dwutlenek węgla zawarty w gazowanych napojach powoduje wzdęcia i wrażenie dużego brzucha. Najlepiej w ogóle unikać spożywania napojów tego rodzaju, lepiej zastąpić je wodą niegazowaną z plasterkiem cytryny.

2. Unikaj pokarmów zawierających cukier. Nadmiar cukru to jeden z głównych powodów problemów z trawieniem. Nie powinnyśmy przekraczać 2 porcji produktów sztucznie słodzonych dziennie.

3. Jedz powoli, celebruj posiłki. Jedząc szybko, oprócz pokarmu łykamy także powietrze, które wypełnia nasz brzuch jak balon. Celebrując posiłek, organizm szybciej osiąga stan sytości, dzięki czemu, jedząc wolniej, jemy mniej.

4. Jedz częściej, ale mniejsze porcje. Nie ma nic gorszego niż przejadanie się podczas 2 - 3 dużych posiłków. jedzenie

5 - 6 razy dziennie małych porcji sprawi, że nie będziemy odczuwać głodu, jednocześnie nie przeciążając żołądka.Unikaj sodu. Sód zawarty w wysoko przetwarzanych produktach (chipsy, zupy w proszku, fast food) zatrzymuje w organizmie płyny, to powoduje wrażenie i uczucie spuchnięcia.

6. Zwalczaj zaparcia. Zaparcia to najczęstsza przyczyna „dużego brzucha”, powstają w wyniku nieprawidłowej pracy jelit. By przeciwdziałać zaparciom, należy włączyć do diety produkty zawierające błonnik, np. razowe pieczywo, owoce, pestki, orzechy. Trzeba też wypijać co najmniej 6 szklanek wody niegazowanej. Gdy mimo wszystko przydarzy nam się zaparcie, pomóc nam może ziołowa herbatka, np. Slim Figura (8 zł) lub pastylki Xenna Extra (8 zł).

7. Uważaj na alergie pokarmowe. Uczulenia na produkty spożywcze, np. na produkty mleczne, mogą powodować problemy z trawieniem, wzdęcia lub zaparcia. Jeżeli podejrzewamy u siebie alergię pokarmową na jakiś produkt, starajmy się unikać jego spożywania.

8. Unikaj gumy do żucia. Guma do żucia i cukierki sprawiają, że łykamy powietrze, tak samo jak w przypadku jedzenia w biegu.

9. Jedz pokarmy poprawiające trawienie. Jest wiele sposobów na zachowanie płaskiego brzucha i poprawienie perystaltyki jelit, min. stosowane od wieków śliwki (świeże i suszone), morele, ananas. Oprócz owoców i warzyw bogatych w błonnik, warto wzbogacić dietę o jogurty zawierające bakterie probiotyczne, np. Activia (3 zł) lub Actimel (5 zł). Pomocne mogą też być herbatki ziołowe, np. z dziurawca, mięty, gorzkiej pomarańczy.

10. Uważaj na pokarmy powodujące wzdęcia. Fasola, kapusta, bób, kalafior itp. to produkty powodujące wzdęcia, należy ich unikać lub spożywać je w połączeniu z potrawami neutralizującymi ich działanie, np. z octem jabłkowym. Po zjedzeniu wzdymającego jedzenia można także zażyć preparat, taki jak Espumisan (9 zł), dzięki czemu unikniemy krępujących sytuacji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation