Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SERNIK NA ZIMNO Z CIASTECZKAMI OREO


Poniższy przepis jest na tortownicę o średnicy 23 cm. Jak widać na zdjęciach przygotowałam sernik w postaci małych deserków.


Składniki na biszkopt:

120 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
3 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
3 łyżki oleju


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach).
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę i proszek do pieczenia (jeżeli go używasz).
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.



Składniki na masę serową:

500 gramów twarogu trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka z dużą zawartością tłuszczu)
400 ml kremówki
3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek Oreo
7-8 łyżeczek żelatyny w proszku
około 1 szklanki cukru pudru (do smaku)
pół szklanki wrzątku
2 łyżeczki esencji waniliowej
bita śmietana i ciastka Oreo do dekoracji


Wykonanie:

1. Żelatynę skrop zimną wodą, a następnie przełóż do wrzątku i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia.
3. Wymieszaj ser z połową cukru pudru za pomocą trzepaczki. Dodaj esencję waniliową.
4. Ubij kremówkę na luźniejszą bitą śmietanę z pozostałą połową cukru pudru.
5. Około 4 łyżki bitej śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną. Miksuj ponownie kremówkę wlewając cienkim strumieniem żelatynę - ma to trwać tylko chwilę, chodzi o dobre połączenie się żelatyny i ubicie kremówki na sztywną bitą śmietanę.
6. Od razu dodaj kilka łyżek bitej śmietany do sera - wymieszaj trzepaczką, aby rozluźnił się ser.
7. Dodaj pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Musisz działać szybko, żeby bita śmietana nie stężała zanim połączysz ją z serem.
8. Następnie dodaj pokruszone ciastka i wszystko wymieszaj.
9. Obróć biszkopt do góry nogami (spód jest równy) i włóż go do tortownicy.
10. Biszkopt można nasączyć ponczem.
11. Wylej na biszkopt masę serową i wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
12. Zastygnięty sernik udekoruj bitą śmietaną i ciastkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation