Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Ciasto kokosowe na zimno

Składniki:

- 350 g herbatników - 1,5 paczki
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g

Masa z batonami:

- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 pojedynczych batonów bounty
- 4 łyżki cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru

- garść wiórków kokosowych do posypania
- 2 pojedyncze batony bounty




Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.

Serek mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony bounty kroimy na małe kawałki.

Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony. Mieszamy wszystko łyżką.

Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikami. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu wiórkami i dekorujemy pokrojonymi batonami.

Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation