Kuchnia

kulinaria

Oszukane rogale marcińskie


Tradycyjny rogal świętomarciński, to wypiek przygotowywany z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada, z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku. Niestety biały mak nie jest zbyt często spotykanym produktem, nie udało mi się go zdobyć, więc tym razem moje rogale mają inne, migdałowo - orzechowe nadzienie.



Składniki na ciasto ( 8 dużych rogali ): inspiracja

- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżeczki masła + 100 g miękkiego masła do wałkowania

Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 15 minut.

Żółtka utrzeć z 2 łyżeczkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel - mogel.

Mąkę z solą przesiać do miski, dodać rozczyn, pozostałe mleko i kogel - mogel, wyrobić, aż ciasto będzie sprężyste. Dodać roztopione, przestudzone masło, wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na rozwałkowanym cieście, rozsmarować. 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część, tak, by przykryła tę górną - wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki.

Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.



Składniki na nadzienie:

- 100 g mielonych migdałów
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 3 podłużne pokruszone biszkopty
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 ml śmietany 30 %
- aromat migdałowy

Śmietankę z cukrem podgrzać w rondelku, wsypać mielone migdały, orzechy i biszkopty, wymieszać, na koniec dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Przestudzić.

Ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Rozsmarować nadzienie, pozostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta, na podstawie zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę, na środku zrobić nacięcie i delikatnie rozgiąć na boki, a następnie zwinąć rogalika.

Rogaliki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podrośnięcia na 90 minut.

Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut w 180 st. C do zrumienienia.

Jeszcze lekko ciepłe, można polukrować i posypać posiekanymi orzechami.




Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation