Kuchnia

chleb, drożdżówki i inne

SKŁADNIKI :
3 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki drożdży 100 g
1/2 szklanki, gęstego, żytniego zakwasu ( jak nie mamy można użyć gęstego żurku )
3/4 szklanki ciepłej wody
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
garść ciemnych oliwek bez pestki
PRZYGOTOWANIE :

Drożdże rozpuszczamy z 1/2 szklanką ciepłej wody łącznie z cukrem. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy rozmieszane drożdże ( nie muszą być wyrośnięte ), olej, zakwas i wlewamy resztę wody. Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy aż będzie jednolite i gładkie. Na koniec wsypujemy część pokrojonych w plasterki oliwek i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto pozostawiamy przykryte ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając w nie ręką. Ciasto dzielimy na 6-7 porcji i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na naoliwionej blaszce a w środek każdej wkładamy całą oliwkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 20 - 30 minut. Po upływie 10 minut temperaturę zmniejszamy. Następnie spryskujemy bułki wodą tak aby skórka ładnie się zarumieniła i pieczemy dalej. Studzimy, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation