Kuchnia

chleb, drożdżówki i inne

SKŁADNIKI :
5 szklanek o pojemności 250 ml mąki pszennej, tortowej
5-7 łyżek cukru
1/2 kostki drożdży z 100 g
2 jajka
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 kostki masła naturalnego (roztopionego)
1 jajko do posmarowania bułek
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozmieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, roztopione, ostudzone masło,wlewamy ciepłe mleko i rozmieszane drożdże w mleku.
Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto,gdyby było zbyt gęste, dolewamy trochę mleka,wyrabiamy dalej aż składniki się połączą.
Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Gdy podwoi swoją objętość, wyciągamy ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę i lekko je ugniatamy.
Dzielimy na 12-14 małych porcji i formujemy małe bułeczki.
Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 * C, przez około 20 minut ,po kilku minutach, kiedy bułki się lekko zarumienią zmniejszamy temperaturę do 180 *C.
Po upieczeniu wyciągamy bułki z piekarnika, studzimy.
Bułki są pyszne również na drugi dzień posmarowane masłem i dżemem lub czekoladą.
Smacznego .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation