Kuchnia

chleb, drożdżówki i inne

SKŁADNIKI :
1 szklanka mąki żytniej
4 szklanki mąki pszennej ( użyłam chlebowej typu 750 )
1 szklanka zakwasu ( jak nie mamy można użyć płynnego żurku )
2 szklanki wody
1/2 kostki drożdży 100 g + 1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
3 łyżki siemienia lnianego
mąka do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE :

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody z dodatkiem cukru. Pozostawiamy zaczyn na 5 minut
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, wlewamy zaczyn, wodę i kwas. Wyrabiamy ręką jednolite, elastyczne ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde i nie dawało się zagnieść dolewamy odrobinę wody.
Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje. Ugniatamy każdą osobno, około 5 minut każą, posypując stolnicę mąką.Ciasta przekładamy do formy wysypanej mąką w której będą rosły.Pozostawiamy na około 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190-200 * C. Wyrośnięte bochenki przekładamy na blaszkę, lekko je nacinając aby nam nie pękły.
Pieczemy 40 minut, jednak kiedy chlebki się zarumienią należy temperaturę zmniejszyć do 180 *C.
Przed końcem pieczenia bochenki skrapiamy wodą aby uzyskać ładną skórkę
Studzimy ma kratce.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation