Kuchnia

Dodatki, by było smaczniej

Bake&Taste: Syrop dyniowy. Idealny do Pumkin Spice Latte


Syrop dyniowo-korzenny, ok. 180 ml
przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z moimi lekkimi zmianami
• 1/2 szklanki wody
• 1 łyżeczka imbiru w proszku
• 2 łyżeczki cynamonu w proszku
• 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (jeśli niesłodzone, to z 4 łyżkami cukru)
• 1/4 szklanki purée z dyni


Do garnuszka wlać wodę, dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować, po czym maksymalnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na kwadrans*. Po tym czasie, dodać mleko skondensowane, cukier waniliowy i wymieszać do rozpuszczenia (w razie konieczności podgrzać syrop). Dodać purée z dyni i raz jeszcze porządnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec warto sprawdzić, czy poziom słodyczy nam odpowiada i ewentualnie dodać trochę więcej cukru. Przechowywać w lodówce.

*Opcjonalnie można w tym momencie przecedzić syrop przez sito czy filtr od kawy, aby oddzielić od niego przyprawy, ale ja to pominęłam.



Jak przygotować Pumkin Spice Latte
Proporcje na 1 porcję to: jedno espresso, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczki syropu kawowego.
Oczywiście, wedle gustu, kawę można zrobić mocniejszą lub słabszą, z mniejszą lub większa ilością mleka bądź też słodszą, ale te powyżej to akurat moje ulubione proporcje.
Przygotować espresso, wymieszać z syropem, zalać całość połową mleka, a resztę mleka ubić na piankę, którą na koniec delikatnie wlać do kawy. W geście rozpusty można dodać na wierzch bitej śmietany i posypać całość cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation