Kuchnia

Jedzonko

Zupa krem "góralska" z serków topionych Składniki na 4-6 osób:
200g serków topionych (moga być "smakowe" lub czyste)
1-2 marchewki
1 cebula
150-200 ml kwaśniej śmietany 12-18%
sól, pieprz, papryka słodka
przyprawa warzywna (klik)
1-1,5 litra bulionu drobiowego (klik)
szczypiorek lub zielona cebulka dymka


Marchewkę obrać i pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki i gotować do miękkości na bulionie. Dodać serki topione, śmietanę zmiksować dokładnie na gładki krem. Mozna dolać trochę wody. Doprawić do smaku. Podawać posypaną szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi (klik). Zupa nie wychodzi bardzo gęsta. Jeśli takie lubimy można dodać 1-2 łyżki mąki. Ja jednak wolę ją w lżejszej wersji ;)
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation