Kuchnia

Przepisy kulinarne

wytrawne serniczki z pieczonymi pomidorami
20 minut + godzinę schładzania | 8 porcji




potrzebujesz

spód

100 g suszonych, niesłodzonych daktyli

50 g krakersów pełnoziarnistych

50 g orzechów pekan

1 czubiasta łyżka masła





ser kozi

400 g łagodnego sera koziego

100 ml śmietany 30%

2 łyżki mąki kukurydzianej

sól i świeżo mielony pieprz





dekoracja

200 g pomidorów koktajlowych

5 łyżek oliwy extra vierge

3 łyżki octu balsamicznego

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

mak do posypania




przygotowanie

Przygotować małe kubeczki, filiżanki, szklanki lub foremki na muffinki o różnej wielkości. Wyłożyć dno i boki folią spożywczą.



W rondelku rozpuścić masło. Krakersy, daktyle i orzechy włożyć do blendera. Dodać masło i zmiksować. Wyłożyć masą dno foremek i mocno ugnieść łyżką. Odstawić do lodówki.





Ser kozi przełożyć do miski i doprawić solą i pieprzem. W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Przelać do miski z kozim serem i wymieszać aż ser całkowicie połączy się ze śmietaną. Masę serową przelać do foremek i odstawić minimalnie na godzinę do lodówki.





Pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, ocet i czosnek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.





Przed podaniem wyjąć serniczki z lodówki, delikatnie wyciągnąć z foremek. Udekorować pomidorami i posypać makiem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation