Hobby

warzywa

Fasola po włosku

• 400 g białej fasolki
• 1 łyżka tymianku (ja miała mrożony)
• 5 ząbków czosnku
• 4 cebule
• 4 średniej wielkości ziemniaki
• 60 ml + 20 ml oliwy z oliwek
• 30 ml octu winnego
• sól
• czarny pieprz do smaku
Krok Po kroku:1. Fasolę moczę przez noc.
2. Cebule obieram kroję w kostkę lub plastry i podsmażam na kilku łyżkach oleju, żeby stała się złota.
3. Czosnek obieram z łupinek i ścieram na tarce lub rozgniatam w prasce.
4. Ziemniaki obieram.
5. Fasolę wstawiam na gaz. Odlewam wodę, w której się moczyła w takiej ilość, aby zostało jej około 2 cm nad powierzchnię fasoli. Dodaję 2 łyżeczki soli, roztarty czosnek, obrane ziemniaki, tymianek i podsmażoną cebulę. Przykrywam garnek i gotuje około 40-60 minut.
6. Ziemniaki odławiam, rozgniatam i dodaję do fasoli. Dolewam do niej też pozostały olej i ocet. Fasolkę po włosku mieszam poprzez potrząsanie garnkiem i kręcenie masą robiąc kółka garnkiem ewentualnie delikatnie mieszam łyżką uważając aby nie zrobił mi się krochmal. Doprawiam pieprzem i solą, jeśli jest taka konieczność, ja zazwyczaj dodaje dużo pieprzu bo lubię jego wyczuwany smak i jeszcze trochę tymianku.
7. Tak przygotowaną fasolę podaję z kieliszkiem wina i opieczonym lub świeżym chlebem. Pycha, po prostu pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation